Mõista teismelist: 10 muutust, mis sinu last ja sind tema teismeeas ees ootab

1. Ta muutub järjest iseseisvamaks

Mida vanemaks su teismeline saab, seda iseseisvamaks ta muutub.

– Tal on oma sõbrad, kel on temaga sarnased huvid

– Ta veedab suure tõenäosusega rohkem aega üksi oma toas ja vajab sind oma igapäevaelus aina vähem

– Ta vajab aeg-ajalt meeldetuletusi oma koduste tööde ja koolitööde osas, kuid sul pole vaja enam tema eest ise asju ära teha. Ta ei sooviks seda ka ise.

2. Sa pole enam number üks

Teismelistel ja nende emadel-isadel ei jää kindlapeale puudu vaidlustest ning erinevatest arvamustest. See on paratamatus. See on küll pisut kurb, kuid võid juba arvestada, et sina kui lapsevanem ei ole enam suure tõenäosusega tema lemmikinimeste edetabelis esikohal. Pigem oled sa see, kes teda iseseisvumise teekonnal tagasi hoiab.

Loomulikult armastab ta sind endiselt, kuid sa pole enam lahe. See võib haiget teha, kuid sellega tuleb kahjuks leppida.

3. Tal on oma arvamus pea igas küsimuses

Olgu see poliitika, muusika või lemmiktegevused – teismeline soovib kõikides küsimistes end ja oma arvamust järjest rohkem väljendada. Tema aju areneb pidevalt ning tema abstraktse mõtlemise võime avardub iga aastaga.

See tähendab, et teismeline suudab järjest paremini tajuda ühe probleemi erinevaid vaatenurki, näha erinevaid lahendusvõimalusi ja valikuid ning soovib oma seisukohta ka väljendada.

4. Ta hakkab katsetama

Seks, mõnuained ja alaealiste alkoholitarbimine ei ole eelteismeliste puhul väga suureks mureks (kuigi ka seda juhtub), kuid teismeeas see muutub. Teismeline võib hakata katsetama kõigega, mis kuulub rohkem täiskasvanute mängumaale ning jääb sinu mugavustsoonist väljapoole. Sa ei suuda kindlasti kõike ennetada, kuid sinu võimuses on hoida teie omavaheline suhtlus ausa ja avatuna.

5. Teismelise kehas möllavad hormoonid

Teismelise kehas tulvavad erinevad hormoonid ning ka see võib teda pisut riskialtima käitumiseni viia. Dopamiinitase ongi kõige kõrgem just varajases täiskasvanueas. Dopamiin on neurotransmitter, mis tekitab meis heaolutunde. Selle tase tõuseb siis, kui meie aju tunnetab, et teda ootab ees mingi preemia või midagi muud head – näiteks jäätis või kallistus kelleltki, kes meile väga meeldib.

6. Ta on sotsiaalselt tundlik

Me kõik teame, et teismelised on sõprade ja eakaaslaste surve osas väga haavatavad ning häbitunne ei ole neile võõras. See on evolutsiooni tulemus – teismelise ja täiskasvanuna tuleb meil hakata rohkem sotsiaalseid suhteid looma. Teismeeas õpimegi pidevalt, kuidas seda teha ning samal ajal õpime ka paremini sotsiaalset maailma tunnetama ning seda, millise mulje me ümbritsevatele inimestele jätame.

7. Ta tunneb, et teda ei mõisteta

Teismeline alles õpib iseend tundma ning otsides ennast seisab silmitsi väga paljude teemadega, millest emadel-isadel aimugi pole. Tal on väga aktiivne sisekõne, palju ebakindlust ja ta hoiab seda kõike pigem enda sees. Selle tulemusena võibki talle tunduda, et mitte keegi teine ei suuda ettegi kujutada, kuidas ta end tunneb. See võib viia tundeni, et teda ei mõisteta või mõistetakse valesti.

Teismelised maadlevad suurte ja ülevoolavate tunnetega nagu väikelapsedki – kumbi neist ei oska neid aga veel väga hästi väljendada.

8. Teismeline pöörab rohkem tähelepanu oma välimusele

See fakt on seotud eakaaslaste heakskiiduga ja seetõttu huvitab teismelisi järjest enam, kuidas nad välja näevad ja millise mulje teistele jätavad. Elame ajal, mil välimus on ühiskonnas väga olulisel kohal ja see ei jää ka teismelisele märkamata. Instagrami-suunamudijate ajastul ei adu ilmselt paljud, et seal jagatavatel fotodel ja loodud kuvanditel pole tihti reaalsusega kuigipalju pistmist.

Enamik teismelistest läbib faasi, mil nad on oma välimuse osas väga tundlikud – see möödub mõne aja pärast, kuid nad vajavad selle jooksul palju mõistmist ja empaatiat.

9. Ta vajab rohkem und

Ehkki nad saavad järjest vanemaks, vajavad nad siiski palju und. Täiskasvanule piisab 6-8 unetunnist, teismeline vajab puhkust aga vähemalt 9 tundi. Lapsed seevastu lausa 10 tundi.

Kuna teismeline läbib aktiivset füüsilist ja emotsionaalset kasvuperioodi, tagab rohke magamine talle ka positiivsema meeleolu. Tema arengut toetaks väga see, kui kool ei algaks varahommikul, vaid pigem hiljem, kuid eks see ole iga kooli enda otsustada.

10. Ta riivab tõenäoliselt su tundeid

Teismeiga on nii lapse kui vanema jaoks pöördeline aeg, seega võite mõlemad öelda teineteisele asju, mida te tegelikult ei mõtle. Teismelised pakatavad erinevatest emotsioonidest ja võitlevad aktiivselt selle nimel, et neid kuulda võetaks. Su teismeline riivab suure tõenäosusega su tundeid, sest piire seades oled sa kindlapeale mõnikord olukorras, millises sa ei anna talle luba teha midagi, mida ta väga teha tahab. Ja just see võib olla üheks väljakutsuvaimaks osaks teismelise vanemaks olemise puhul.

Allikas: moms.com